Защитно покритие RAPTOR. Как да защитим каросерията на автомобила?

Не всички бои са еднакви. Понякога ярката и лъскава повърхност не е подходяща за бруталните офроуд автомобили и джипове, супер пикапите на земеделците, джипове за лов и риболов  и др. В повечето случаи такива автомобили се използват при много лоши теренни условия, често изобщо няма пътища, което означава мръсотия, прах, камъни, храсталаци, клони на дървета, които могат да повредят боята на возилото. Затова е препоръчително тя да се защити. В момента на пазара се предлага такава защитна боя произведена от английската компания U-POL, която е натрупала дългогодишен опит с продукти за защита на купето  и каросерията на автомобилите в трудни условия. Това е така нареченото защитно покритие RAPTOR.  

В тази статия ще се спрем именно на особеностите, начина на приложения, предимствата и недостатъците, цветовете и не на последно място на цената на

защитно покритие RAPTOR.

Първоначално съставът на RAPTOR е разработен като защитно покритие за камиони, които се експлоатират при тежки условия за превоз на товари. Причината за защитата е било нещо обичайно – превозваните стоки са наранявали и надрасквали каросерията, след което влагата навлиза там и това място започна да ръждясва. Това може да доведе до гниене и пълно унищожаване. Нужно е било защитно покритие, което не се износва и ефективно се бори срещу пораженията.

Ако проследим подробно съвременния пазар на защитни покрития, ще видим, че RAPTOR е само един от няколкото десетки (или може би дори стотици) защитни средства. Но той е на особена почит сред собствениците на SUV, джипове, пикапи както и на търговските превозни средства.

Състав на защитно покритие RAPTOR

Вероятно много хора се замислят какъв е точно състава на този уникален продукт и какъв е точно този  “бронебоен слой”.

Това е двукомпонентно полиуретаново защитно покритие, което има особено повишена якост. То може да предпази не само от клони и камъни по пътищата, но и от корозия, реагенти по пътя, от мухъл, както и от екстремни температури. С него могат да се възстановят износените повърхности на търговските превозни средства, по-специално каросериите на камиони и пикапи. Освен това се образува много трайна повърхност, която не позволява на водата да навлиза към метала, перфектно издържа на механични повреди и на ултравиолетови лъчи.

Тоест, с прости думи, това е подобрен полиуретан, тоест пластмаса, към която се добавя и друг компонент. Поради това съставът става възможно най-силен и издръжлив. Разбира се, никой не знае точната формула – това е търговска тайна.

Опаковка, окомплектация  и цвят на защитно покритие RAPTOR

Предлагат се големи опаковки от 4 литра за покриване на по-голямата част от купето. Но има и опаковка от 1л. за частично защитно покритие – само за пода или за борда на пикап.

Големите опаковки съдържат 4 бутилки по 0,75 литра всяка, както и 1 бутилка (1 литър) с втвърдител, необходим за фиксиране на материала.

След като е прибавен втвърдителя и се разбърка, самото защитно покритие може да се нанесе със специален пистолет RAPTOR  или с валяче RAPTOR.  Разпръскващият пистолет RAPTOR е по-добриян вариант, но може да се нанася и с четка, ако не се изисква много прецизно равномерно покритие, например, в подкалниците или на пода.

Най-популярният цвят определено е черен – той се купува в 50% от случаите. Но ако имате нужда от какъвто и да е друг цвят на дъгата, тогава е възможно да се купи безцветно защитно покритие RAPTOR, което може да се смеси с желания от Вас цвят по RAL, след което да се  нанесе върху желаната повърхност за защита.

За по-малки на площ и бързи нанасяния съществува и RAPTOR спрей. Той също е двукомпонентен, като преди предстоящата работа се натиска долната част на спрея за смесване на компонентите.

Как да подготвим за употреба защитно покритие RAPTOR?

Преди да се започне работа трябва се смесят състава на двата компонента правилно. Втвърдителя се добавя към боята в правилната пропорция, обикновено 3 до 1.

Бутилките със защитно покритие RAPTOR са с вместимост 1 л. но са напълнени със 750 грама. Към тях се добавя 250 грама от втвърдителя. При това съотношение сместа е почти готова за нанасяне. Трябва да се разбърква няколко минути, можете просто да затворите флакона и да разклащате.

Ако сте закупили или имате в наличност пистолет за нанасяне, тогава завивате бутилката със смесения състав към „пистолета за пръскане“,  свързваме го към компресора и започваме да го нанасяме с равномерни движения на разстояние 40-50 см от повърхността.

Обикновено се нанасят около 2 – 3 слоя. От повече няма никакъв смисъл, даже може да има негативни последици. Ако нанесете повече пъти, силата на RAPTOR може да падне, което ще доведе до нежелани последици.

Как се нанася защитно покритие RAPTOR?

Всъщност “RAPTOR” не се различава много от обичайното нанасяне на боя. Всъщност може да се нанася директно на улицата, но е по-добре да не се прави! Все пак в затворени помещения – автосервизи или работилници има по-малко вятър, прах, дъжд и т.н.

 1. Преди приложение, трябва да премахнете всички ненужни елементи, като броня, колела, огледала и т.н., тоест каросерията на автомобила да е разглобена.
 2. Ако по каросерията има следи от ръжда, мухъл, гниене, то следва да бъдат премахнати. Обикновено тези части се почистват чрез отстраняване на засегнатия слой. Също така, ако има неравности то тогава е препоръчително да се отстранят с помощта на изправяне и шпакловка.
 3. След това се отстранява гланцовия слой със специални абразивни дискове. Това се прави за да може RAPTOR да прилепне здраво към метала
 4. Ако има остатъчна ръжда е препоръчително да се обработи с Ръждопреобразувател ВЮРТ , а на труднодостъпните места може да се приложи Ръждопреобразувател спрей NORMFEST + Обезмаслител ВЮРТ или Ръждопреобразувател спрей WURTH.
 5. Препоръчително е метала да се обработи с грунд , а ако има и пластмасови детайли за обработване с адхезионен грунд.
 6. RAPTOR се нанася директно, на 2 или най-много 3 слоя. Преди да нанесете следващия слой, оставете предишния да изсъхне.

ВАЖНО! За пълното изсъхване и захващане на RAPTOR са необходими 21 дена.

Повърхността на боята е грапава, с визия на шагрен. „Шагрен“ -а може да се регулира с помощта на регулируемата дюза на пистолета за нанасяне. При подаване на по-високо налягане грапавостта намалява.

Предимства и недостатъци на защитно покритие RAPTOR:

 Предимства:

 1. Може да се приложи дори със собствените си ръце, тоест не се изисква специална квалификация.
 2. Подобряване на звукоизолацията на конструкцията, ако се приложи на пода, тогава камъчетата наистина ще чукат много по-тихо.
 3. Защита срещу екстремни съединения – влага, реагенти, температури и др.
 4. Защита от ръжда и гниене.
 5. Има висока степен на сцепление с метални и други материали.
 6. Не се изискват специални условия, можете да го нанасяте дори в гаража.
 7. Може да се прилага както с пистолет за боя, така и с валяк или четка.
 8. Каросерията не се нуждае от щателна подготовка.
 9. Както уверява производителят, може да защити метала на автомобила за дълго време.

Недостатъци:

 1. Трябва да се отбележи, че повърхността е матова, гланца тук не е възможен.
 2. Видима грапавост върху метала, дори и с невъоръжено око.
 3. Напълно готов след 21 дни, след прилагане.
 4. Ако е необходимо е доста трудно да се премахне.

U-POL защитно покритие RAPTOR цена

Различните видове и опаковки RAPTOR имат различна цена.

 • Комплект от 4 л. защитно покритие RAPTOR е на цена 244.80 лв крайна цена с ДДС.
 • Комплект от 4 л. RAPTOR + пистолет за нанасяне е на цена 324.00 лв. с ДДС.
 • 1 л. RAPTOR защитно покритие е на цена 79.20 с ДДС
 • Пистолет за нанасяне на RAPTOR е 90.00 лв. с ДДС
 • RAPTOR спрей е на цена 62.40 лв. с ДДС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *