Лепене на автостъкла с полиуретаново лепило

Лепене на автостъкла, смяна на автостъкла, лепило за автостъкла ВЮРТ – тези интересни теми ще разгледаме в тази статия.

Важна роля при движението на автомобила играе видимостта. Автомобилът, притежаващ подходящата обзорна видимост осигурява на водача да прецени напълно ситуацията на движението и да изпълни необходимите действия.
Най-важната роля при оценката на пътната ситуация принадлежи на предното стъкло на автомобила, тъй като то дава на шофьора информация за това какво се случва не само пред колата, но и частично отстрани, доколкото ъгълът на видимост позволява.
За да се осигури добра видимост, предното стъкло трябва да бъде максимално прозрачно и да няма никакви отрицателни дефекти.

Причини за подмяна на предното стъкло

Има няколко причини, поради които прозрачността на стъклото е значително намалена:

  • Замърсяване на стъклото
  • Ефект на лещата
  • Непрозрачност на стъклото
  • Драскотини от чистачки и други механични въздействия
  • Пукнатини
  • Счупено стъкло

Някои от тези причини могат да бъдат елиминирани. По време на движение замърсяванията по стъклото могат да бъдат премахнати, като се измият с Лятна течност за чистачки. Непрозрачността и износването могат да бъдат премахнати чрез полиране. Тази процедура ще ви помогне частично да се отървете от неприятните драскотини. Но неправилното полиране или честото му използване може да доведе до появата на ефекта на лещата, който не може да бъде премахнат и ще бъде необходима подмяна на предното стъкло. И дълбоките драскотини няма да бъдат елиминирани.

Пукнатини на стъклото могат да бъдат ремонтирани със специално лепило. То не само предотвратява по-нататъшното нарастване на пукнатината, но също така намалява визуалното възприятие на пукнатината. Но по този начин е невъзможно да се отстранят големи пукнатини. Тогава е наложителна смяна на предното стъкло.
Начина на подмяна на предното стъкло зависи от начина на закрепването му към купето на автомобила. На по-старите автомобили предното стъкло е закрепено посредством гумено уплътнение. При настоящите автомобили предното стъкло е прикрепено с помощта на лепило за автостъкла на полиуретанова основа.
Тук ще разгледаме как става лепене на автостъкла със Силикон за автостъкла и какви инструменти ще са ни нужни за това?
При смяна на такъв вид стъкло се изискват повече инструменти, отколкото при смяната на стъклото с гумено уплътнение.

За смяна и лепене на автостъкла с лепило ще ви трябва:

С всички тези приспособления можете да демонтирате старото стъкло. Вземате тел за рязане или нож за рязане на старото лепило. С шило пробивате дупка в старото стъкло. Прекарвате телта от двете страни и започвате срязване по цялата дължина на стъклото. Убедете се че, старото лепило е срязано навсякъде. След това трябва да премахнете самото стъкло. Това можете да направите най-лесно с помощта на вакуумни лапи.
След като свалите стъклото, трябва да подготвите мястото. Трябва да се почисти много внимателно, примерно с макетен нож или шабър. Отстранете напълно слоя старо лепило.

Отстраняване на старото лепило

Можете внимателно да пробвате как новото стъкло прилепва към купето. Почистете мръсните и мазни участъци с обезмаслител. Ако видите ръжда в близост до стъклото е препоръчително да се обработи с Ръждопреобразувател ВЮРТ. За в бъдеще тази ръжда може да Ви създаде проблеми, които да доведат до спукване на стъклото.

Следва същинското лепене на автостъкла.

Поставете Лепило за автостъкла ВЮРТ в здрав и сигурен пистолет и нанесете лепилото върху ръба на стъклото от вътрешната му страна.


След това стъклото се поставя внимателно на мястото му. Отново можете да използвате за удобство вакуумни лапи. След като поставите стъклото по периферията на мястото, където стъклото влиза в контакт с лепилото и купето е необходимо да натиснете стъклото внимателно с ръцете си. Ако част от лепилото се освободи, не трябва да се отстранява.
Фиксирайте стъклото допълнително със скоч лента. Изчакайте докато лепилото изсъхне. След това можете да премахнете скоч лентата и да отстраните излязлото лепило с макетен нож.
Препоръчително е лепене на автостъкла да се извършва при плюсови температури. След това е добре след лепенето да не се блъскат вратите на автомобила.
Както се вижда процедурата по лепене на автостъкла не е много сложна. Но все пак е необходимо да имате някакви познания и минималния набор от инструменти и приспособления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *