Премахване на ръжда в домашни условия

Появата на ръжда е възможна на абсолютно всички места – на метални повърхности, плочки, прибори, превозни средства, порцелан, дрехи … След появата си, ръждата бързо се разпространява по повърхността под формата на жълто-кафяви петна. Ето защо процесът на премахване на ръжда трябва да започне възможно най-скоро.
Съвременните производители предлагат огромна гама от продукти, които премахват ръждата. Можете да ги намерите съвсем лесно . Необходимо е само да се консултирате или лично да се запознаете с инструкциите и възможните противопоказания.
Въпреки това, премахване на ръжда може да направите с помощта на народни средства. Основните им предимства са, че те са екологични и сравнително лесни за използване.

Продукти за премахване на ръжда в домашни условия:

 • Хлебната сода е основно средство за ръждясала метална повърхност и бързото премахване на ръжда от нея. Смесете содата с малко количество вода, докато се получи смес със средна плътност. Нанесете тази смес върху металната повърхност и изчакайте 15 минути. След това избършете повърхността с метална гъба, изплакнете с гореща вода. Ако е необходимо, повторете тази процедура, докато ръждата изчезне напълно.
 • Брашно и бял оцет могат да Ви помогнат за премахване на ръжда и оксидация по месинг. Разбъркайте една чаена лъжичка сол, 120 мл оцет и една чаена лъжичка брашно до гъста паста. Нанесете пастата върху месинга и изчакайте половин час. След това с чист парцал избършете месинг, изплакнете с топла вода и изсушете с кърпа. Повторете процедурата, докато месинга напълно се изчисти.
 • Alka-Seltzer е едно от най-ефективните средства за домашна защита, облекчаващи следи от корозия. Начина по който се използва е съвсем прост. Налейте чиста вода в контейнер, потопете всички ръждиви предмети там и хвърлете няколко таблетки Alka-Seltzer във водата. Проверете дали всички елементи са напълно покрити с вода и изчакайте 5-10 минути. След това измийте почистваните предмети и ги избършете с кърпа.

Зеленчуци помагащи за премахване на ръжда:

 • Картофите ще помогнат за изчистите приборите за хранене. За да направите това, поръсете сол върху обелени картофи и разтрийте ръждивото място или просто добавете солени картофи към него в продължение на 15 минути. След това изплакнете с вода и избършете повърхността със суха кърпа. В картофите се съдържа оксалова киселина, която помага да се отървете от ръждата.
 • Лимонов сок с оцет. Смесете лимон и оцет в еднакви количества и нанесете сместа върху повърхността на метала, плочките или дрехите и оставете за известно време. Времето за действие върху облекло е 15 минути, за металите – около два часа. След приключване на работата, избършете ръждясалата област с четка, изплакнете с вода и изсушете.
 • Доматеният сос или кетчуп е много просто и бързодействащо средство, което премахва ръждата от метал. Нанесете сос или кетчуп върху метала, оставете за известно време, след това изплакнете с вода.
  За да избегнете нежелани последствия, не дръжте средствата за премахване на ръжда повече от препоръчаното време. Освен това не забравяйте в края на всяка процедура да измиете добре и да изсушите обработените повърхности. Това ще намали вероятността от появата на ръжда появата на ръжда.

Истината е че горепосочените продукти съдържат някакъв вид киселина, която помага за отстраняването на ръждата от метални повърхности. Не след дълго време обаче ръждата ще се появи отново. Затова е желателно те да се обработят с качествени продукти, който да спрат по-нататъшната поява на ръжда.

Продуктите с най-високо гарантирано качество са на немските фирми ВЮРТ и НОРМФЕСТ:

Ръждопреобразувател ВЮРТ – ТОП продукт на ТОП цена
Ръждопреобразувател спрей Rostinator
Грунд за метал на спрей Rednox
Защита от ръжда Long Life
Защита на кухи пространства Protector

8 thoughts on “Премахване на ръжда в домашни условия

 • 14.01.2023 в 19:17
  Permalink

  Здравейте,
  Имаме следния проблем с машина за химическо чистене. Елементите на машината са изработени от неръждаема стомана. След работа около година и половина по вътрешните повърхности, които са изработени от ламарина от неръждаема стомана, започнаха да се появяват петна от корозия. Тези части се обдухват от топъл въздух съдържащ пари на перхлоретилен. Температурата е около 65-70градуса. Вероятно тези пари на перхлора съдържат и някакво количество солна киселина, която предизвиква и корозията. Какво ни препоръчвате да направим за да почистим петната както и да създадем защитен слой? Разполагате ли с такива препарати както и методика за работа?
  Моят телефон 0896701331

  Отговор
  • 16.01.2023 в 12:22
   Permalink

   Здравейте,
   Вашият казус е строго специфичен. Много хора се сблъскват с най – различни проблеми свързани с появата на корозия и ръжда. Ние няма как да знаем и да решим всеки проблем. Единственото, което можем да направим е да ви предложим препарати, които би могли да ви решат проблема. За целта трябва да се направят съответните опити – на по непретенциозни и незабележими места.
   Препарат за почистване на ръжда РЪЖДОЯД – трябва да се измие после с вода.
   https://www.korozia.com/produkt/preparat-za-pochistvane-na-rajda/
   https://youtu.be/bErNhlXAhUo

   Почистване на неръждаема стомана ВЮРТ
   https://servo.bg/produkt/pochistvane-na-nerzhdaema-stomana/
   https://youtu.be/jXhYkA1XPrE
   Разгледайте и дали ще е удачно като предпазващо покритие Спрей за защита от корозия
   https://rajda.net/produkt/zastita-ot-korozia/

   Отговор
  • 12.04.2023 в 14:28
   Permalink

   Здравейте!Моят проблем е следният:терасата ми е затворена с PVC дограма.Желязото ,което се намира по края на козирката е ръждясало.Дограмата е монтирана точно до него.Въпросът ми е:има ли препарат с който мога да почистя тази ръжда без да повредя дограмата? България предварително!

   Отговор
   • 13.04.2023 в 9:37
    Permalink

    Здравейте,
    Препарата, който предлагаме за почистване на ръжда е РЪЖДОЯД.
    https://www.korozia.com/produkt/preparat-za-pochistvane-na-rajda/
    Този препарат представлява фосфорна киселина. Не е силна и не вреди на много материали.
    Може да се разрежда с вода. За вашия случай, не мога със сигурност да ви кажа дали ще навреди на дограмата.
    Какъвто и препарат да вземете, трябва да се направи опит за съвместимост на малко, незабележимо място.
    Благодаря!

    Отговор
 • 24.06.2023 в 14:27
  Permalink

  Здравейте! Имам пералня Indesit с горно отваряне. По капака е тръгнала ръжда. Мога ли да я третирам с някой препарат и кой?

  Отговор
  • 27.06.2023 в 6:48
   Permalink

   Здравейте,
   Ако ръждата е груба трябва с телена четка или шкурка да я отстраните.
   Почистете третираното място и нанесете на тънък слой с четка Ръждостоп 200 мл.
   Оставете препарата да подейства поне 3 часа и след това трябва да го запечатате. Това можете да направите с Епоксиден грунд или с някаква боя по ваш избор.
   Благодаря!

   Отговор
 • 23.10.2023 в 21:05
  Permalink

  Здравейте,

  Как да третирам ръждясали метални релси и шини – част от конструкцията на свода – в мазето на стара сграда?

  С благодарности

  Отговор
  • 24.10.2023 в 12:03
   Permalink

   Здравейте,
   Първо трябва да свалите с телена четка или шкурка по – грубата ръжда, да обезмаслите и почистите желязото. След това нанесете ръждопреобразувател РЪЖДОСТОП или ВЮРТ. Трябва да се изчака поне 3 часа ппреобразувателя за ръжда да подейства. До 48 часа трябва да нанесете допълнително като грунд за метал, боя за метал или и двете. Те ще запечатат ръждопреобразувателя и няма да допускат влага заново образуване на ръжда.
   Благодаря!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *